Odluka po žalbi Mitra Bulatovića protiv portala Analitika II 25.11.2023

Postupajući po žalbi zbog kršenja načela I Kodeksa novinara u tekstu “Podgorica: Otkazano prikazivanje filma "Heroji Halijarda" koji je objavljen 6. Oktobra 2023 na portalu Analitika, Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju, donosi sljedeće:

R J E Š E N J E

U tekstu “Podgorica: Otkazano prikazivanje filma "Heroji Halijarda" nije došlo do kršenja načela I Kodksa novinara.

Komisija za žalbe je pažljivo analizirala i podnijetu žalbu, kao i sporni tekst, odnosno izjašanjenje uredništva portala. Komisija je utvrdila da je portal Analitika provjerio informaciju prije objavljivanja i da nije samo prenio tekst koji su drugi medije objavili. Komisija je takođe konstatovala da je Analitika odmah po dobijanju demanta od strane Cineplexa isti odmah i objavila. Na ovaj način je po mišljenju Komisije portal Analitika ispoštovao sve standard koje nalaže profesija kada je ova konkretna situacija u pitanju.
Obrazloženje

Medijski Savjet za samoregulaciju je dobio žalbu od čitaoca Mitra Bulatovića povodom teksta objavljenog na portalu Analitika 6. oktobra ove godine. Tekst je imao naslov „ Podgorica: Otkazano prikazivanje filma "Heroji Halijarda”. Nadnaslov teksta je bio “Fim koji veliča četnike”, a podnaslov “Prikazivanje filma "Heroji Halijarda", koji veliča četnike, čije su projekcije bile planirane u podgoričkom Cinepleksu, otkazano je”.
U žalbi Mitar Bulatović između ostaloga navodi da je:” Portal Analitika 6. oktobra u 20.50 minuta objavio vijest da je u Cinepleksu otkazano prikazivanje filma "Heroji Halijarda". Na tu vijest su dan kasnije reagovali nadležni iz pomenutog bioskopa, ali i distributer pomenutog filma, naglašavajući da film nije otkazan, a da informacija koja se pojavila u medijima o navodnom otkazivanju nije tačna.”

Bulatović dalje kaže : “Smatram da je portal Analitika prekršila Kodeks novinara koji zabranjuje širenje lažnih vijesti. Vlasnici i urednici tog portala su svoje čitaoce, ali i ostale građane, jer su njihovu lažnu vijest prenijeli i ostali portali, doveli u zabludu i nanijeli štetu pravima građana da budu pravovremeno i objektivno informisani. Zbog toga pozivam predstavnike Medijskog savjet za samoregulaciju da povodom ovog slučaja preduzmu odgovarajuće mjere. Takođe smatram da portal Analitika treba da uputi javno izvinjenje zbog širenja lažnih vijesti”, stoji na kraju reagovanja Bulatovića .
Medijski savjet za samoregulaciju se obratio redakciji portala Analitika za izjašnjenje povodom ove žalbe. Odgovor Rosande Mučalice,glavne i odgovorne urednice Portala Analitika prenosimo integralno:
“Smatramo da je žalba povodom teksta naslovljenog ‘Podgorica: Otkazano prikazivanje filma Heroji Halijarda’ prije svega neutemeljena na činjenicama, koje kažu sljedeće:
Portal Analitika jeste 6. oktobra u 20.50 minuta objavio vijest da je u Cinepleksu otkazano prikazivanje film "Heroji Halijarda". U tom momentu na zvaničnom sajtu Cinepleksa (screenshoot u prilogu) stajalo je da nije moguće rezervisati karte za pomenuti film, što smo i objavili u tekstu uz prateći screenshot.
Takođe, nije istina da su našu, kako se navodi u pritužbi, „lažnu vijest" prenijeli i ostali portali, te da smo tako MI "doveli u zabludu i nanijeli štetu pravima građana da budu pravovremeno i objektivno informisani“. Vijest o otkazivanju filma prije Analitike objavila su najmanje dva portala, od kojih je jedan portal Javnog servisa, te Antena M koja se i pozvala na RTCG, prenoseći njihovu vijest. Sve se da lako provjeriti uvidom u vrijeme objave na Anteni M, u 19.52h ažururan u 20.14, dok je tekst na Analitici objavljen gotovo sat kasnije tj. 20.50h (screenshoot u prilogu).
I na kraju, s obzirom na to da su se distributeri filma i bioskop oglasili tek sljedeći dan, Portal Analitika uredno je objavio demanti uz link našeg prethodnog teksta, kako i nalaže Zakon o medijima:
https://www.portalanalitika.me/clanak/distributer-nije-tacno-da-je-projekcija-heroja-halijarda-u-podgorici-otkazana
Cijenimo da sve navedeno govori u prilog tome da je pritužba gospodina Bulatovića na rad i profesionalnost postupaka Analitike u ovom slučaju – neosnovana” stoji na kraju izjašnjenja portal Analitika.

Pošto nije bilo osnova za medijaciju u ovom slučaju Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju je preuzela u daljnje razmatranje navedenu žalbu. Komisija se na početku rada upoznala sa izvornim tekstom koji je bio povod za žalbu. Radi se o kratkom tekstu koji samo objavljuje informaciju da je premijera filma otkazana, a kao dokaz priložen je odgovor sa sajta Cineplexa da “trenutno nema projekcija za ono što ste odabrali”. Osim nadnaslova i podnaslova koji upućuju na sadržinu filma drugih informacija u tekstu nema.
Komisija za žalbe je pažljivo analizirala i podnijetu žalbu, kao i sporni tekst, odnosno izjašanjenje uredništva portala. Komisija je utvrdila da je portal Analitika provjerio informaciju prije objavljivanja i da nije samo prenio tekst koji su drugi medije objavili. Komisija je takođe konstatovala da je Analitika odmah po dobijanju demanta od strane Cineplexa isti odmah i objavila. Na ovaj način je po mišljenju Komisije portal Analitika ispoštovao sve standard koje nalaže profesija kada je ova konkretna situacija u pitanju.
U zaključku Komisija je donijela odluku da u ovom slučaju nije došlo do kršenja načela I Kodeksa novinara Crne Gore.

Komisija za monitoring i žalbe

Aneta Spaić
Sonja Drobac
Danilo Burzan
Branko Vojičić
Ranko Vujović