Saopštenje za javnost 2013-04-18

Nakon predsjedničkih izbora, neki crnogorski privatni mediji svakodnevno zasipaju crnogorsku javnost informacijama o navodnim nezakonitostima, zloupotrebama  i malverzacijama vezanim za izborni proces. 

Nažalost, umjesto da se profesionalnim novinarskim postupkom pomogne utvrđivanju pune istine, ovi mediji – među kojima izrazito prednjači dnevni list „Dan“ – duboko su zašli u zonu kršenja osnovnih profesionalnih normi i kršenja Kodeksa novinara, prevashodno narušavanjem privatnosti objavljivanjem  matičnih brojeva građana, neobjavljivanjem demantija i potpunim ignorisanjem osnovnog novinarskog pravila da se čuje i druga strana.

Medijski savjet za samoregulaciju smatra da je krajnje neprofesionalno i društveno neodgovorno  širenje neistinitih ili neprovjerenih informacija, pogotovu u ovako politički osjetljivom postizbornom periodu, dok se kroz institucije sistema urtvrđuje osnovanost zvaničnih prigovora.

MSS osuđuje uređivački postupak lista „Dan“ koji je, u više navrata, objavljivanjem ličnih podataka građana prekršio i zakon i novinarski kodeks, a neosnovanim medijskim konstrukcijama o nezakonitom ponašanju učesnika u izbornom procesu, pojedine građane izložio javnoj osudi. Objavljujući  neprovjerene činjenice, bez profesionalne obaveze da utvrdi  njihovu vjerodostojnost  ovaj list je oklevetao i uvrijedio veliki broj ljudi koji su učestvovali u izbornom procesu. Promovisanje   prakse da je u novinarstvu sve dozvoljeno ako cilj opravdava sredstvo može dovesti do konskvenci koje nemaju nikakve veze sa autentičnom misijom novinarstva.

U vremenu od 7. aprila Medijski savjet za samoregulaciju primio je niz ličnih pritužbi građana na rad medija, prvenstveno na uređivačku politiku lista „Dan“ .  Broj ovih žalbi kojima su povrijeđena osnovna građanska prava, motivisao je MSS da reaguje mimo redovnih izvještaja, smatrajući da je ova pojava uzela maha i da obični građani ne smiju da trpe posljedice i da budu žrtve senzacionalističke uređivačke politike ili politički ostrašćenog novinarstva.

Medijski Savjet za samoregulaciju ovim putem želi da osudi ovakvu vrstu novinarstva, koja ne samo da nije profesionalna i zakonita, već predstavlja otvorenu manipulaciju sa javnošću zarad interesa koji nemaju ničega zajedničkog sa novinarstvom i slobodom izražavanja. Podsjećamo da su “za novinara  činjenice neprikosnovene, a njegova obaveza je da ih stavlja u pravilan kontekst i onemogući njihovu zloupotrebu, bilo da se radi o tekstu, slici ili tonu. Glasine i pretpostavke moraju se nedvosmisleno naznačiti kao takve…Obaveza novinara je da dopuni nepotpunu i ispravi netačnu informaciju, pogotovo onu koja može naškoditi, pridržavajući se, pri tom, pravila da ispravka mora biti istaknuta na odgovarajući način”.


Ranko Vujović

Medijski Savjet za samoregulaciju

alijansa

Code Of Ethics copy

Media NEThics

300x100MNEComp 1

poslovnik download

www.medijskisavjet.me