SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 24.06.2022

Na danas održanom sastanku Upravnog odbora Medijskog savjeta za samoregulaciju razmatrano je više tema vezanih za rad i aktivnosti ovog tijela u protekloj i tekućoj godini. Izvršni sekretar Ranko Vujović je upoznao članove sa projektima koji su realizovani kao i sa onima koji su trenutno u toku.

#Ethics4Truth: Počela regionalna kampanja protiv dezinformacija

15 juna je sedam savjeta za štampu iz jugoistočne Evrope i Turske počelo desetodnevnu kampanju protiv dezinformacija na društvenim mrežama. Kampanja je usmjerena ka medijskoj zajednici, kao i ka široj javnosti, jer savjeti za štampu i medije iz regiona žele da se, udruženim naporima, bore protiv dezinfomacija i podsjete na važnost poštovanja novinarske etike, kao puta ka profesionalnom i pouzdanom izvještavanju.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori objavljuje Priručnik za moderiranje onlajn komentara

Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Tehnička radna grupa za samoregulaciju objavili su 6. juna 2022. godine dokument Priručnik za moderiranje komentara, koji predstavlja vodič za moderatore korisničkih komentara na portalima o tome kako da identifikuju kontroverzne i štetne sadržaje, pružajući adekvatan odgovor.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 03.05.2022

Medijski savjet za samoregulaciju čestita svim medijima i novinarima u Crnoj Gori 3.maj Svjetski dan slobode medija. Nažalost u prethodnih godinu dana nije urađeno puno toga na unapređenju medijske scene u Crnoj Gori. U prošloj godini je čak zabilježen i povećan broj napada na novinare, a istovremeno nije bilo napredaka u rješavanju nekih starijih slučajeva. 

Unaprijediti Komunikacionu strategiju sa medijima

Na poziv Državne revizorske institucije (DRI) danas je održan sastanak članova Senata DRI sa g. Rankom Vujovićem, izvršnim direktorom Medijskog savjeta za samoregulaciju.

Tema sastanka je bila primjena i sprovođenje Komunikacione strategija Državne revizorske institucije i razmatranje niza aspekata vezanih za medijsku prezentaciju i sadržaja vezanih za rad vrhovne državne revizije Crne Gore.

Savjeti za štampu i medije iz jugoistočne Evrope i Turske usvojili u Sarajevu Zajedničku deklaraciju za jačanje medijske etike u digitalnom ekosistemu

Deklaracija je rezultat dvodnevnih diskusija organizovanih u okviru projekta „Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi – faza 2“ koji finansira Unesko EU  okupljajući u hibridnom formatu sva samoregulatorna tijela regiona – Vijeće za štampane i onlajn medije u BiH, Albanski savjet za medije, Savjet za štampu na Kosovu, Savjet za štampu u Srbiji, Medijski savjet za samoregulaciju u Crnoj Gori, Savjet za medijsku etiku u Sjevernoj Makedoniji i Savjet za štampu u Turskoj.